14 Aralık 2011 Çarşamba

Geleceğin Teknoloji Trendleri 2012-2050 ... .. .



Teknoloji son yüzyıl içinde daha çok devinim kazandı ve o kadar hızla ilerliyor ki, bazı ürünleri alırken bile insan teredütte kalabiliyor. İnsanlar çılgın bir şekilde teknolojiyi takip ediyor ve hatta ertesi gün piyasaya sürülecek bir ürün için haftalar öncesinden mağaza önlerinde o teknolojiyi alabilmek için kuyrukta beklemeyi bile göze alıyor. Radyo, televizyon, bilgisayar derken artık akıllı gelişmiş cep telefonları tüm bu teknolojileri içinde bulundurabilen entegre bir yapı oldu. Hatta görüntülü konuşma, dokunsal kullanım yapısı ile akıl almaz bir yeteneğe kavuştu. İşte bu gibi geçmişin hayalleri şu an için bizim vazgeçilmezlerimiz oldu.

Peki bundan sonra neler olacak ?

Cisco Teknoloji uzmanı Dave Evans ve 2050 kitabının yazarıProf. David Passig‘inde öngürüleri ile teknolojinin gündelik ve iş hayatımızda neleri değiştireceği açıklandı. 

01 Temassız Para :

Near Field Communication yani Yakın alan iletişim teknolojisi , yavaş yavaş hayatımıza cep telefonları ile girmeye başladı. Bankacılık ve Finans uygulamaları dışında ulaşım, kimlik, bilet, otopark gibi çok farklı alanlarda hizmetleri saniyeler içinde ödeyebileceksiniz. 





02 Geleceğin Otomobilleri :

Otomobil endüstrisi sürücüsüz ve elektrikle çalışan araçlar için çalışmalar içersinde… Google, VW, Volvo, Ford gibi markalar ar-ge çalışmalarını bitirip, son aşamalara gelmiş durumda. Anti parantez Ülkemizde hammaddesi Bor olan yakıt pili ile çalışan otomobil Türkiye’de test edildi. Eli kulağında bu teknolojik atılım için ABD da Nevada Eyaletinde sürücüsüz otomobillerin caddelerde dolaşması onaylanmış durumda.. 





03 Robotlar işbaşında:

Artık insanımsı robotlarla rekabet kaçınızmaz. Foxconn 2012′de 300 bin, gelecek üç yıl içinde ise 1 milyon robotu bünyesinde çalıştıracak.  Nasa General Motors ile ortaklaşa geliştirdiği Robonot2 isimli ilk insanımsı robotu uzay istasyonlarında çalışması için  kullanacak.

 

 

 

 

04 4G Mobil İletişim :

100 Mbps hızlarına ulaşana 4G teknolojisi 2012 ile hayatımıza girecek. Her an online olduğumuz daha hızlı bir dünyanın kapıları aralanacak.






 

 

05 Uzay yolculuğu :

Virgin Galactic şirketi 2012 yılında ilk turistlik uzay gezisine çıkmaya hazırlanıyor. İlk ticari uzay limanı USA ‘da New Mexico eyaletinde hizmete girecek. Artık tatillerde ben haftasonu Mars’a gittim demek,  hayal olmaktan çok uzak…



 

 

06 Enerji :

2012 yılında ilk yerli rüzgar türbini dikilecek. Yenilenebilir enerji Türkiye de inşaatı devam eden onlarca santral yatırımı ile kullanılabilcek.  2012 sonunda rüzgar enerjisi olarak kapasitemizin beş bin megawatt olacağı tahmin ediliyor.









 

 

07 Bulut Servisleri :

Kurumsal Firmalar veya bireysel kullanıcılar artık bulut bilişim hizmetlerinden faydalanacaklar. Bu dosyalarınızın veya programlarınızın local bilgisayarınız yerine  bulut sunucularda barınabilecek.









08 Tablet Medya :

Geçen yıl 100 milyon satan, bu yıl ise dünyadaki kriz ortamına rağmen 120 milyon civarında satması beklenen tablet bilgisayarlar, yazılı ve görsel medyada da önemli bir değişimi tetikleyecek. Birçok dergi, gazete ve televizyonun tablet yayıncılığına ilişkin artan girişimlerini göreceğiz.




 

 

09 Sinema Servisleri :

Amerika’da internet trafiğinin yüzde 70′ini online sinema servisi Netflix oluşturuyor. Cisco İnternet İş Çözümleri Grubu (IBSG) baş fütüristi ve teknoloji uzmanı Dave Evans’a göre 2015′te internette dolaşan verilen yüzde 90′ından fazlası dizi ve benzeri içeriklerdeki videolardan oluşacak. Netflix gibi şirketlerin sayısı hızla artarken Mubi.com gibi daha niş alanlara odaklanan yeni internet sinema salonları görmeye başlayacağız.

 

 

10 Sosyal Şirketler :

Facebook sayfası açılmasının ötesinde birçok şirket Facebook gibi sosyal medyaları teknik destek ve satış gibi operasyonel işler için kullanmaya başlayacak. Hatta çalışanları için sosyal medya ortamları kuracaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Geçmiş

Ara