Başlangıç seviyesinde bilmeniz gereken tek ve en önemli kural şarap ile yemeği doğru eşleştirmektir. Yani seçeceğiniz şarap yemeğin tadına uygun olmalı, lezzetini bastırıp önüne geçmemelidir. İşte yemek-şarap eşleştirmesi için temel birkaç ipucu:
Sauvignon Blanc (Beyaz) – Buruk, hafif, meyve aromalı ve biraz da limon esanslıdır. Deniz kabuklulukarı, deniz mahsülleri salatası ve yeşil sebzelerle tüketmek için idealdir.
Chardonnay – Yeşil elma, tropikal meyveler içerir. Yağlı, zengin ve kremalı kıvamdadır. Kremalı olan tüm yiyeceklerle tüketilebilir.
Riesling – Lime ve çarkıfelek meyvesinin aromalarına
sahiptir. Asya yiyecekleri hafif soslu etler ve Tayland lezzetleriyle
birlikte tüketilmelidir.
Cabernet Sauvignon – Frenk üzümlü, kuvvetli aroması olan bir kırmızı şaraptır. Az ve orta pişmiş ya da barbekü yapılmış kırmızı etle tüketilebilecek ideal şarap cinsidir.
Merlot – Yaban mersini, vanilya ve bitki özlerinin aromasına sahiptir. Fırında yapılmış beyaz et, bitki sosları ve buruk peynirlerle birlikte tüketilebilir.
Zinfandel – Böğürtlen, mavi yemiş ve baharatlarla zenginleştirilmiş bir tadı vardır. Nohut temelli yiyecekler, yoğun aromalı kuzu ve dana etiyle birlikte tüketilebilir.
White Grenache – Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, ahududu ve tatlı bitkilerle zenginleştirilmiş aromaya sahip bir şarap cinsidir. Salata ve deniz mahsülleri gibi hafif yiyeceklerin yanında tüketilebilir.
White Zinfandel - Sek, meyve aromalı, Roze cinsi, çilek ve karpuzla tatlandırılmış aromaya sahiptir. Taze meyve salataları ve Tayland lezzetleriyle birlikte tüketilmek için idealdir.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder